Jak przetrwać w smogu?

Postęp technologiczny i naukowy umożliwił wydłużenie średniej długości życia ludzi oraz znaczne podniesienie jego jakości. Wraz z postępem cywilizacyjnym postępuje także degradacja środowiska naturalnego, co postrzegane jest jako jedno z głównych źródeł chorób cywilizacyjnych. U ich podstaw leży nie tylko złe odżywianie, niehigieniczny tryb życia i stres środowiskowy. Na ich częste występowanie w dużej mierze ma wpływ skażenie powietrza, gleby i wód gruntowych. Zjawisko smogu przestało być już kojarzone z największymi na świecie aglomeracjami miejskimi. Poziom zanieczyszczeń powietrza przekraczający normy o kilkaset procent jest regularnie notowany nie tylko w Warszawie, Krakowie czy Katowicach. Problem ten często dotyczy mniejszych miast. Czy zatem istnieje możliwość ochrony przed negatywnymi efektami postępu cywilizacyjnego? Owszem. Rozwiązaniem może być powrót do natury i wykorzystanie jej właściwości do regeneracji naszego zdrowia.

Dlaczego smog jest tak niebezpieczny?

Według szacunków UE co roku około 40 tys. osób umiera w Polsce1 z powodu smogu. Oczywiście nie dzieje się to od razu po jego wystąpieniu, śmiertelność następuje w wyniku przeładowania toksynami u słabszych i schorowanych osób doprowadzając w krótkim czasie do poważnej choroby, np. nowotworu układu oddechowego lub zapalenia naczyń krwionośnych. Najniebezpieczniejszym składnikiem smogu jest pył PM2,5, którego cząsteczek ze względu na bardzo małe rozmiary nie jesteśmy w stanie wydalić z układu oddechowego w efekcie czego kumulują się one w płucach i przenikają do układu krwionośnego. Tam transportują zabójcze dla ludzkiego organizmu związki w tym wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne oraz trujące dla naszych organów metale ciężkie. Dla silnych i zdrowych organizmów jest to również ogromne zagrożenie. Zgromadzone w ciele toksyny zaburzają pracę całego organizmu prowadząc do zaburzeń funkcjonowania układu immunologicznego i krwionośnego, uszkodzeń wątroby, zaostrzenia objawów alergii i astmy, nawracających infekcji górnych i dolnych dróg oddechowych, miażdżycy, nowotworów a także zaburzeń płodności.

Przyroda na ratunek

Wykorzystując dobroczynne właściwości roślin jesteśmy w stanie nie tylko niwelować negatywny wpływ smogu na nasze zdrowie, np. stosując dietę wspomagającą oczyszczanie organizmu ze smogowych toksyn. Przyroda dała nam narzędzia, którymi jesteśmy w stanie cofnąć nasz destrukcyjny wpływ na planetę i oczyścić skażone powietrze, gleby oraz wodę. Im więcej drzew i krzewów znajdzie się danej w okolicy tym czystsze uzyskamy powietrze. Zbawienna dla skażonej kwaśnymi deszczami gleby będzie uprawa konopi siewnej, która ma właściwości mineralizujące i wyciąga toksyny z ziemi. Działając w skali mikro, np. w wybranym pomieszczeniu możemy wykorzystać specjalne gatunki roślin, które pochłaniają zanieczyszczenia z powietrza, oksydują je i nawilżają, poprawiając nasze samopoczucie. Smog nie jest jedynym czynnikiem negatywnie wpływającym na jakość powietrza w naszym mieszkaniu. Jak pokazują badania przeprowadzone przez Wspólne Centrum Badawcze (JRC), istnieją setki lotnych związków organicznych, z pośród których część jest toksyczna, mutagenna lub rakotwórcza. Spora ilość zanieczyszczeń pochodzi ze środków czystości, farb, lakierów, jest uwalniana z mebli, elementów wykończeniowych. Na szczęście odmiany roślin takie jak: areka żółtawa, epipremnum złociste, bluszcz pospolity czy zielistka Sternberga to gatunki pochłaniają z powietrza trujący trichloroeten, formaldehyd, benzen, ksylen oraz toulen, a także składniki smogu. Ich uprawa nie jest skomplikowana zaś posiadanie ich w pomieszczeniu pomoże nam znacznie zredukować negatywne skutki smogu. Nawet w okresie tak zwanych alarmów smogowych przebywając w pomieszczeniu z tymi roślinami możemy liczyć na znaczną poprawę jakości powietrza.

Czyste powietrze i dobre samopoczucie

Zbawienny wpływ roślin na otoczenie człowieka nie ogranicza się wyłącznie do oczyszczenia powietrza ze szkodliwych dla nas związków. Aby oddychanie było dla nas źródłem zdrowia i witalności powietrze, którym oddychamy powinno mieć odpowiednią zawartość tlenu, dwutlenku węgla i poziom nawilżenia. Do pomieszczenia dziennego warto wybierać rośliny produkujące tlen w ciągu dnia z pochłanianego dwutlenku węgla, do sypialni poleca się natomiast odmiany produkujące tlen nocą, np. orchidee, aloes czy dracenę. Obecność w pomieszczeniu już kilu roślin doniczkowych wzbogaca powietrze w parę wodną, bez której łatwo o wysuszenie śluzówek i gorsze samopoczucie. Dodatkowo w pomieszczeniach z dużą ilością sprzętu elektronicznego emitującego negatywne dla nas promieniowanie, rośliny także mogą być pomocne. Ich właściwość ujemnego jonizowania powietrza neutralizują dodatnią jonizację, która powstaje w otoczeniu sprzętu elektronicznego. Zamiast inwestować w urządzenie, które nawilża i ujemnie jonizuje powietrze wystarczy wstawić do pomieszczenia kilka większych roślin. Uzyskamy wtedy nie tylko naturalną i permanentną jonizację, nawilżenie i detoksykację powietrza. Nasze otoczenie zostanie także wzbogacone o element estetyczny.

Terapia dla zmysłów

Koloroterapia to znana od tysięcy lat metoda leczenia uzupełniającego. Inaczej określana jest jako chromoterapia. Leczenie kolorami pomaga w niwelowaniu objawów gorszego samopoczucia, nerwowości, niepokoju, zmęczenia. Kolory natury bogatej w zieleń mają właściwości kojące układ nerwowy i jednocześnie pobudzające. Przebywanie w otoczeniu roślin ze względu na ich tonizujące dla układu nerwowego właściwości wspiera myślenie kreatywne zaś odpowiednia ilość tlenu poprawia naszą koncentrację. Nie bez powodu najlepiej czujemy się w otoczeniu zieleni w parku lub lesie. Roślinność w pomieszczeniu ma ważną funkcję estetyczną. Jest nie tylko urozmaiceniem wystroju wnętrza, często postrzegana jako organiczny element sztuki użytkowej. Inspiruje kolorem i formą, patrzenie ja nią jest po prostu miłe dla oka. Obcowanie z roślinnością dostarcza zatem wielu pozytywnych bodźców, podnosząc poziom naszych hormonów szczęścia.

Dieta wspierająca usuwanie smogowych toksyn z organizmu

W okresie zwiększonego skażenia powietrza powinniśmy zminimalizować czas przebywania na otwartym powietrzu. Jeśli już musimy wyjść najlepiej nosić specjalną, antysmogową maskę. Do pełnej równowagi i regeneracji potrzebna nam jest odpowiednia dieta, która będzie przeciwdziałania skutkom przebywania w smogu. Specjalnie dobrana żywność ma za zdanie wesprzeć naturalny proces detoksykacji organizmu oraz przeciwdziałać wolnym rodnikom. W skutek wdychania skażonego powietrza do naszego organizmy dostają się toksyny powodujące stres oksydacyjny. Jest to stan zbyt dużej ilości wolnych rodników w organizmie, który prowadzi nie tylko do szybkiego starzenia się ale też mogą przyczyniać się do rozwoju miażdżycy, chorób układu pokarmowego, oddechowego, nowotworów. Takiemu właśnie działaniu przeciwstawiają się antyoksydanty. Reagują one, usuwając nadmiar utleniaczy z organizmu. Aby to osiągnąć, należy włączyć do diety produkty bogate w tzw. antyoksydanty, czyli przede wszystkim warzywa i owoce. Najbardziej znanymi przeciwutleniaczami są: kwas askorbinowy, witamina E, karotenoidy i polifenole. W doborze odpowiednich produktów można sugerować się ich kolorem. Im mocniejsza barwa owocu lub warzywa tym większa zawartość przeciwutleniaczy. Dodatkowo warto wspierać wątrobę, główny organ odpowiedzialny za oczyszczanie krwi z toksyn. W tym celu warto suplementować zioła np. ostropest plamisty, spożywać algi jak spirulina czy chlorella wspierające oczyszczanie z organizmu metali ciężkich.

Miejsca, w których odpoczniesz od smogu

Dla zabieganych mieszkańców miast, w których problem smogu jest częstym zjawiskiem powstają specjalne miejsca, w których można wziąć głęboki oddech. Oprócz basenów, łaźni tureckich, przestrzeni zamkniętych bogatych w roślinność mieszkańcy stolicy mogą schronić się przed zanieczyszcznym powietrzem we wnętrzach ORZO. Przestrzeń restauracji wypełniają rośliny oczyszczające powietrze: areka żółtawa, epipremnum złociste, sansewieria gwinejska, bluszcz pospolity oraz zielistek Sternberga. Wnętrze ORZO to naturalnie gościnna miejska przestrzeń, zaprojektowana w taki sposób, by koić zmysły i poprawiać samopoczucie. W menu znajdziemy potrawy pełne zdrowych, roślinnych składników skomponowane pod kątem wspierania organizmu do walki z wolnymi rodnikami. ORZO to naturalna przestrzeń, która pozwoli odetchnąć i zregenerować siły.

Źródła

  • liczba 40 tys. zgonów od smogu cytowana za : CBA for the Clean Air Policy Package, Cost-benefit Analysis of Final Policy Scenarios for the EU Clean Air Package Version 2 Corresponding to IIASA TSAP Report 11, Version 1Marzec 2014
  • Wybrane skutki zdrowotne zanieczyszczenia powietrza, Jakub Jędrak, Polski Alarm Smogowy Łukasz Adamkiewicz, Health & Environment Alliance dr hab. n. med. Ewa Konduracka, kardiolog, specjalista chorób wewnętrznych, Klinka Choroby i Niewydolności Serca z Pododdziałem Intensywnej Terapii Kardiologicznej Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, Krakowski Szpital Specjalistyczny im. Jana Pawła II prof. dr hab. n. med. Krystyna Pawlas, Polskie Towarzystwo Medycyny Środowiskowej
  • Fitoremediacja – niedoceniony potencjał roślin w oczyszczaniu środowiska, ANNA GROBELAK, MAŁGORZATA KACPRZAK, KRZYSZTOF FIJAŁKOWSKI Politechnika Częstochowska, Instytut Inżynierii Środowiska, ul. Brzeźnicka 60a, 42-200 Częstochowa